Optimal Livskraft - Vi finns för din hälsa
Kost- och Livsstilsprogram

Metabolt syndrom

Metabolt syndrom och insulinresistens -­ olika namn på samma tillstånd. Det innebär att de blodsockerreglerande organen är överansträngda och att ämnesomsättningen är störd. Kroppens celler tar inte längre emot signalen från insulin på rätt sätt, vilket hindrar blodsockret att transporteras in i cellerna som det ska. För att kompensera  frisätter bukspottkörteln ännu mer insulin. Detta leder till förhöjda blodsockervärden och förhöjda insulinnivåer i blodbanan. Förhöjda insulinnivåer stimulerar frisättningen av stresshormonerna adrenalin och kortisol som sen i sin tur kan påverka nivåerna av könshormoner. Hela hormonsystemet blir alltså påverkat.


Vid metabolt syndrom är man ofta överviktig och har förhöjda blodfetter och högt blodtryck. En person med detta syndrom löper fördubblad risk att drabbas av hjärt-­kärlsjukdomar och femdubbel risk att drabbas av typ 2 diabetes. Tillståndet påskyndar åldrandet och ökar mottagligheten för flera olika sjukdomar.  


Varför utvecklar vi Metabolt syndrom?

Tillståndets orsakas troligast av vår moderna hårt förädlade kost som stressar kroppen och överanstränger de blodsockerreglerande organen. Även stress och brist på motion påverkar blodsockret och bidrar till syndromet. Om blodsockret stiger och faller obalanserat blir man trött, irriterad och mer mottaglig för stress. Sömnen och koncentrationsförmågan försämras och immunförsvaret fungerar sämre.  Aptitregleringen sätts ur spel så att man äter för mycket och går upp i vikt. 

Vi är alla olika

Blodsockerobalans yttrar sig olika för olika människor, med mildare eller svårare symtom men den bakomliggande orsaken är gemensam, nämligen rubbningar i ämnesomsättningen orsakade av – oss själva. De främsta riskfaktorerna för metabolt syndrom är alltså hårt förädlad mat, övervikt, stillasittande och stress. Vid rökning, sömnbrist, näringsbrist och hög alkoholkonsumtion ökar risken ytterligare. Vid dessa obalanser kan man uppleva att man, trots kostomläggning och en god livsstil, ändå inte går ner utan snarare så går man väldigt lätt upp av det minsta lilla man unnar sig. Känns det igen?


Du kan själv skapa en sund och hållbar livsstil

Du har nu läst om metabolt syndrom och vad det kan orsaka för vår hälsa. Om det skulle finnas ett sätt där du genom aktiva val faktiskt kan förebygga och upprätthålla en god hälsa, hade du varit motiverad till en förändring då?
Jag och mina kollegor runt om i landet har under många årts tid coachat 1000-tals personer till en sund livsstils som är hållbar i längden. Våra kost- och livsstilsprogram är inte några dieter eller enkla viktminskningsprogram som ger en quckfix. De jobbar med att få hela din kropp i balans, på alla plan!
I vårt uppdaterade koncept ingår även träning och mental träning, utöver kostprogram mm.

En del av grunden bakom våra kost- och livsstilsprogram

Aage Stenseth, som är utbildad inom traditionell kinesisk medicin och skolmedicin  m.m, har drivit olika skolor i alternativmedicin i Norge och har många års erfarenhet och mycket goda kunskaper om hälsa och om hur våra kroppar fungerar biokemiskt. Han har skapat kost- och livsstilsprogram som har löst hälso-­ och viktproblem för många människor som tidigare i livet provat många olika dieter och som varit beroende av skolmedicinen för högt blodtryck, högt kolesterol, förhöjda värden av triglycerider och ostabilt blodsocker. Många har även fått mycket positiva effekter på hormonella obalanser. Med denna livsstil har de även efter avslutat ”program” kunnat hålla sin vikt. Det är bland annat Aages kost- och livsstilsprogram som ligger till grund för vårt koncept.

Enligt Aage startar problemet med för mycket glukos i cellerna (såsom vi ovan beskrivit som metabolt syndrom) och cellerna måste därför först tömmas – nollställas – innan kroppen kan komma i balans.

Jenny Holgersson


Jag har över 7 års erfarenhet av att arbeta med kost, träning och hälsa. De senaste åren har jag förutom coachning via Optimal Livskraft även varit anställd som gyminstruktör på Västerbybadet i Götene. Jag har även varit platsansvarig, instruktör och Weight Trainer på Ladies Place innan jag valde att satsa helt på Optimal Livskraft igen.

Jag brinner för att få människor att hitta tillbaka till sitt rätta jag, till att hitta glädjen i att må bra både fysiskt och psykiskt. Att vara gruppträningsinstruktör och hålla ett pass för underbara deltagare och se dem växa från gång till gång är oslagbart. Att få uppleva glädjen i att kunna röra sig, för någon som tidigare trodde att de inte kunde, att få följa personer på deras resor till just sina mål och resultat. Det är vad som gör att jag jobbar med det jag gör, och älskar varje minut! 

Utbildnigar inom hälsa
  Dipl. weightloss-coach, cert. Livsstilscoach, gyminstruktör, FortGjort-inspiratör, Kost och träning samt Weight Trainer. Specialicerad på kost vid tränig och brinner lite extra för just denna oslagbar kombination. Läs Jennys egen hälsoresa HÄR!